Om casegeneratoren:

Ingen er utlært når det kommer til håndtering av vold mot risikoutsatte voksne og det finnes ikke én universell løsning ettersom hver situasjon er unik. Casegeneratoren er derfor utformet for å gi deg og ditt team varierte scenarioer, slik at dere kan utforske ulike tilnærminger, reflektere rundt handlingsrom og styrke handlingskompetanse i møte med utfordrende saker, på en effektiv måte. Casene tar utgangspunkt i det vi har kalt «sårbarheter». Det er ikke slik at vi ønsker å forstå, eller fremstille, personer eller miljøer innen de ulike livssituasjonene som uten ressurser eller styrker, eller at alle i tilsvarende livssituasjon utsettes for vold eller overgrep. Det er imidlertid en økt statistisk risiko for å bli utsatt for overgrep i de valgte livssituasjonene. Dette er et læringsverktøy og casene vil derfor alltid handle om vold og overgrep.

Slik gjør du det:

Generer en case ved å velge kort for livssituasjon, type vold og en barriere. Jokerkortet bruker du om du ønsker å legge til spesifikke aktører eller interseksjonalitetsaspekter. Du kan også generere en tilfeldig case, uten å velge kort i forkant. I tillegg til casen får du refleksjonsspørsmål. Disse vil hjelpe deg å reflektere og utforske handlingsrommet bredt for å finne riktige tiltak til riktig tid. Tiltakene legger du inn i refleksjonsverktøyet.

Bruk av KI:

Dette verktøyet produserer beskrivelser av fiktive voldsutsatte og situasjoner ved hjelp av kunstig intelligens. Verktøyet lagrer ingen informasjon om deg som bruker det.

Begrensninger:

KI henter informasjon som ligger åpent på nettet. For noen av våre målgrupper kan informasjonen som ligger på nett være begrenset. Dette kan gjelde flere av målgruppene, men særlig hvis du velger et case med en samisk kontekst. Dette vil medføre at fremstillingen av den samiske kulturen blir enkel og også begrenset. Det vil heller ikke være et skille mellom ulike variasjoner i samisk kultur. Vi har likevel valgt å ha muligheten til å velge å få et case med en samisk kontekst, da dette kan danne grunnlag for gode refleksjoner og samtaler, selv om caset fremstår noe begrenset.

Om TryggEst:

TryggEst kan kort beskrives som et «voksenvern» for personer i livssituasjoner som kan gi en økt risiko for å bli utsatt for vold og overgrep. Personer med fysisk, psykisk eller kognitiv/intellektuell funksjonsnedsettelse, høy alder/demens, rusproblemer eller sykdom, kan være eksempler på dette. TryggEst er ikke en ny oppgave til kommunene, men vil styrke kommunene i å ivareta lovpålagte oppgaver (Helse- og omsorgstjensteloven § 3-3 a). TryggEst er utviklet av Bufdir i samarbeid med Helsedirektoratet, Politidirektoratet og KS. Kommunene som starter opp med TryggEst får tilgang til egen tilskuddsordning til kompetansehevende tiltak. Kommunene får også tilgang brosjyrer, filmer, fysiske og digitale nettverkssamlinger, e-læring og hjelp og faglig støtte til lokale kompetansehevingstiltak. Mer om TryggEst kan du lese på TryggEst.no

Tilbakemeldinger:

Oppdager du en casebeskrivelse som oppleves diskriminerende, fordomsfull eller stigmatiserende? Send oss en tilbakemelding på tryggest@bufdir.no